Sıradışı bir eTohum konuşması: Emrah Yalaz ‘Yalın Girişim Kurmak’

Size anlatacağım şeyler gerçeğin gerçek modelleri değil. (Ancak) gerçeğin işe yarar modelleri olabilirler. Yani size işe yaradıkları kadar işe yararlar.

diyerek gizemli bir tonda söze başladı Emrah Yalaz. 26 Eylül akşamı eTohum kafe toplantısı için Bahçeşehir Üniversitesi’nin 300 kişilik Fazıl Say Konferans Salonunu tamamen doldurmuştuk. Alanında çok başarılı, samimi ve kafa dengi bir insan Emrah Yalaz. Bir kaç hafta önce San Francisco’dan İstanbul’a dönmüş bir yazılımcı, girişimci, eğitmen ve danışman. Ayrıca bu dönem Boğaziçi’nde teknoloji girişimi kurmak üzerine ENG 493 dersi veriyor. Sevindirici bir tersine beyin göçü yani. 3 saati aşan konuşmasının içeriği de çok zengin ve sürükleyiciydi. İzleyici yüksek olduğu kadar insafsız bir ilgi gösterdi 🙂 Acıklı bir şekilde 2-3 defa “yoruldum, boğazım kurudu” demese en son soru-cevap bölümü hiç bitmeyecek gibiydi!

Yalın Girişim Kurmak (Launching a Lean Startup) başlıklı konuşmanın eTohum kurucusu Burak Büyükdemir sayesinde ulaştığım videolarını aşağıya sıraladım. Silikon Vadisi ile Y Combinator bilgi ve tecrübesini harmanladığı konuşması hem içerik hem de sunuş şekli açısından özgün olduğu için özetleyip tadınızı kaçırmak istemiyorum. Sadece fragman olarak bazı satırbaşlarını paylaşmak isterim.

Konuşmadan kısa alıntılar

Startup (yeni girişim) küçük bir şirketin çok zor bir problem üzerinde çalışmasıdır.
Startup büyüme demektir. Ölçüsü her hafta %5-7 arasında büyümektir.
Startup yapmak optimal, süratli, etkin, ucuz (hâttâ bedava) deney dizayn etmek demektir.
Bugün moda Yalın (Lean) ama 3-5 yılda yerini Deney Tasarımı (Design of Experiment) alacak.
Yeni bir girişim kurarken Yalın Metodolojisi size hangi cins ürünü yapacağınızı değil, yapmayacağınızı gösterir. Bu anlamda katma değerini abartmamak gerekir. Asıl önemli olan güzel bir problem bulmak ve bunu çözecek takımı kurmaktır.
Gelecek kod yazanların. Hayatımıza yazılım, internet, mobil ve algoritmalar hakim olacak.
Girişim fikrinizi paylaşmaktan korkmayın. Eğer iş fikriniz söylediğinizde çalınabiliyorsa ya korumaya değer değildir ya da korumak zaten mümkün değildir.
İş fikrinizi (webde) 1.000 kişiye duyurduğunuzda bunların %3-5’i ürününüze ilgi gösteriyorsa üzerinde çalışmaya devam edin, yoksa değiştirin, fikir geliştirmeye, test etmeye devam edin.
İdeal kurucu ortak sayısı 2-3‘tür. Ortak olurken A+ yazılımcıları seçin, aksi halde sıradan işlerin ötesine geçmeniz mümkün değil.
Müşteri bir kişi değil, kimliktir, deyim yerindeyse bir roldür. (Customer is not a person, but a persona.) Müşteri tutarlı, öngörülebilir, göreceli yeni bir davranış ve istek şeklidir.
Müşteri ve pazar yaratmanın (öngörmenin) en iyi yolu, hangi tabu kırılıyor, neyi istemeyi öğrenmeye başlıyoruz? sorusunun cevabında gizlidir.

• 1. bölüm – Yalın Girişim düşüncesinin ortaya çıkışı ve temel kavramları

• 2. bölüm – Uygulamaya dönük pratik öneri, tecrübe ve dersler  

• 3. bölüm – Soru & Cevap

Emrah Yalaz’ı anlama rehberi 🙂

Emrah Yalaz konuşmasını önceki 3-4 farklı sunumunun slaytlarından o akşama özgü bir şekilde kurguladı. Ayrıca çok sayıda izleyici sorusuna cevap vererek içeriği zenginleştirdi. Konuşmasında ilginç anekdotlardan, pek çok kitaptan ve insandan bahsetti, dikkat çekici alıntılar paylaştı. Her şeyi o kadar ballandıra ballandıra anlattı ki herkesin daha fazlasını merak ettiğine eminim. Öte yandan konuyla ilgili bilgi, tecrübe sahibi olmayan bazı izleyiciler ise dinlediklerini hemen sindiremediklerini belirtti. Ben kendi payıma dersimi çalıştım ve konuşmanın bir nevi kaynakçasını çıkarttım! Siz de aşağıdaki resim ve linklerin üzerine tıklayın, videoları izlerken taşlar daha rahat yerine oturacaktır.

Emrah Yalaz’ın Unbounce kullanarak test ettiği 2 girişim fikri: Bıcı Bıcı Oto Yıkama ve Indestro.

‘Yalın’ ve ‘Yeni Girişim’ Devrimcileri

♥ Peter DruckerMary PoppendieckKen SchwaberKent Beck

Paul GrahamSteve Blank ♥ Peter ThielJanice Fraser

♥ Eric Ries ♥ Alexander OsterwalderEugene Schwartz

Önemli Kaynak Yazılardan Bazıları

Now every company is a software company David Kirkpatrick –Forbes
Why software is eating the world Marc Andreessen -Wall Street Journal
Kevin Spacey’s speech on the importance of internet, software, and customer demand
The 18 mistakes that kill startups Paul Graham -Personal Blog
Why to not not start a startup Paul Graham –Personal Blog
Ten lessons from Peter Thiel’s class on startups Blake Masters -Forbes
Class notes: ‘CS183: Startup’ taught by Peter Thiel at Stanford in 2012 Blake Masters
Going beyond “Make Something People Want” Emrah Yalaz -Personal Blog

Çığır Açan Kitaplar

Reklam

Sıradışı bir eTohum konuşması: Emrah Yalaz ‘Yalın Girişim Kurmak’’ için 11 yanıt

  1. Bu seminere beş (5) arkadaşımla birlikte katıldık. Lean Startup konusuna hakim ve bilgili ancak bizi davranışları çok rahatsız etti. Özellikle bu kalibrede birisinin seminere katılanları küçümsemesini ve sohbet sırasında egosunun onda yarattığı rahatsızlığı anında görebiliyorsunuz. Seminer sırasında gelen bir soruya “çok güzel bir soru zaten bu kitlenin çoğundan böyle bir soru beklemiyorum” demesi de bence çok talihsiz bir durumdu. Buraya yorum yapmak istememin sebebi ülkemizde yenilikçi startup mentor/danışman ekiskliği olmasıdır. Bir konuda çok bilgili olmak tek başına yeterli değil kişiliğe ile barışık ve mütavazı olabilmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım bu bakış açısına da yorumlar arasında yer verirsiniz.

    1. Ben çok farkında olmadım açıkçası, belki şöyle diyebiliriz, kendisi agresif, kompleksli ama perdelerini kaldırınca da kedi gibi insandır :))
      Mentor-girişimci ilişkisinde benim dikkatimi çeken karşılıklı uyumun ve isteğin şart olması; bir de her kuluçka merkezinde, girişimcilik etkinliğinde ismi geçen mentor / danışmanların sınırlı zamanlarında talepleri layıkıyla karşılayamayacaklarının kesin olması.
      Sohbet için teşekkürler.

  2. Kendisini ilk kez İzmir Etohum sohbetlerinden birisinde dinleme olanağımız oldu. Gerçekten katıldığım etkinlikler içerisinde en verimlilerinden bir tanesi olduğunu düşündüğüm bir içerik sundu. Hem tecrübeleri, hem aktarım şekli çok iyiydi. Görüldüğü yerde dinlemeye gidilmesi gerekli kişiler listesinin üst sıralarında kendisi. 😉 Paylaşım için teşekkürler.

  3. Merhabalar;
    Oradaydım. İlginç örneklerle net bilgiler verildi.
    Kendi adıma şunu söyleyebilirim ki; Lean startup için bir işin neyi yapılacağı değil, neyin yapılmayacağını göstermesi fikri günümüzde bu kavramı daha da çok önemli hale getirecektir. Ayrıca benim gibi işini kurmak için yazılımcı arayan birinin çalışan mı yoksa ortak olarak mı işe alınmalı konusunda beni baya aydınlattı.

    1. Dikkat çekici ve işe yarar bir konuşmaydı. En çok da Emrah’ın taşıdığı heyecanı ve motivasyonu bize de hissettirebilmesinden memnun kaldım.
      -Yeni işinizde başarılar!

Siz ne düşünüyorsunuz?

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s